lördag 16 februari 2013

Teotihuacan, Gudarnas stad


Är man i Mexico city får man inte missa världens näst största pyramid (efter Cheops) och dess omkringliggande stad med bland annat fler pyramider.

Som andra pyramider är även detta en offer- och begravningsplats. Vid första byggnaden, the Feathered Serpents pyramid, har man funnit kvarlevor från minst 200 människor och ett okänt (högt) antal djur. Även offergåvor som smycken har hittats. Offren placerades i grupper om 9, 13, 18 och 20, heliga siffror som på något vis hänvisar deras kalender. Dock var de inte placerade i pyramiden utan i en kammare under pyramiden.

Denna pyramid är inte lika stor som de övriga (65 x 65 meter i basen och ursprungligen 23 meter hög), men har en imponerande utsmyckning vilket de övriga pyramiderna inte har.


Huvudvägen i staden heter Calzada de los Muertos och betyder De dödas väg. Denna väg sammanlänkar the Feathered Serpents pyramid med den övriga delen av staden samt de två större pyramiderna Pirámide del Sol (Solens pyramid) och Pirámide de la Luna (Månens pyramid).


Dödens väg är kantad av flera bostäder, det fanns till och med toalett i en av dem! Tyckte vi det såg ut som i alla fall...


Det var många trappor och gårdar innan vi kom fram till pyramiderna. Det var dock ännu fler försäljare än trappor och alla sålde samma krimskrams. Denna försäljare gillade vi!


Största pyramiden i Teotihuacan är Solens pyramid men enligt efterforskningar var den egentligen till för regnets gud. Vilket är mer logiskt då sol inte är en bristvara här! 


Med sina 224 x 224 meter och med en höjd på 64 meter var det imponerande (och lite ansträngande) att få gå upp hela vägen till toppen. Härifrån ser man Månens pyramid.


Månens pyramid, som är den mest centrala byggnaden i Teotihuacan, har ett mått på 142 x 142 meter och en ursprunglig höjd på 43 meter. 


Många trappor, vilket även bevisar hur höga de verkligen är. Detta är på Månens pyramid. Eftersom denna pyramid är så central i staden och har ett öppet torg framför, till skillnad från Solens pyramid, tros den ha varit en allmän plats. Den byggdes även långt tidigare än Solens pyramid.


Vi avslutade med att gå på Teotihuacans museum som hade mängder av artefakter och objekt som hittats vid utgrävningarna. De hade till och med hittat efterlämningar av tyg!

The pictures of this blog is property of 2outofoffice.blogspot.com and are not to be subject of distribution without authorization of its owners.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar