onsdag 6 mars 2013

Corcovado, Osa halvön

För att nå ut till Corcovado via Bahia Drake, som vi bestämt oss för, är det lite av ett äventyr i sig självt. Från Uvita/Ojochal (där imellan ungefär) fick vi åka första bästa buss till Palmar, därifrån till Sierpe och därifrån med båt genom mangrove till Drake som orten heter i Bahia Drake. Lägg även till att INGA bussar klaffar särskilt bra, det är inte alltid chauffören svarar riktigt på det man frågar, så detta blev en heldag trots att det på kartan ser nära ut, och är det också om man räknar i mil...Väl i Drake hittade vi boende som ordnar med guidade turer till de platser vi intresserade oss för så vi bokade en tur för dagen efter till Corcovado nationalpark, stationen Sirena där chanserna är klart störst för att få se djuren som lever där.
Vill man se djur får man inte vara en sjusovare, båten gick från Drake 06:00.Nästan direkt på turen hittade vi några vitnosade näsbjörnar, som är nära besläktade med tvättbjörnar. Det var 4 av dem som bara nosade runt och grävde efter mat bara några meter från stigen och oss.En bit senare så skulle vi korsa en flod som rinner genom parken för att nå nästa sektion, innan vi gick i vattnet tittade vi uppströms och där hittade vi med kikare så småningom två krokodiler! 
Tittar man noga på den första bilden så finns det en kontur i vattnet uppe till höger strax före stenarna, det är huvudet på en av krokodilerna, så några meter lång är den definitivt.
I ett träd vid floden satt en leguan och jäste i värmen också.Guiderna som var med oss hade sett pumor några dagar tidigare och hoppades kunna hitta dem idag igen. Plötsligt så sprang en av guiderna iväg, det visade sig att han sett en av dem fånga en leguan. Så nu måste de hitta vart den tog vägen, utan tur dessvärre.
När de gett upp letandet så vände vi tillbaka, men tydligen hade pumorna ett revir nära stigen så vi kom så nära som kanske 4 meter medan en av pumorna åt leguanen och den andra bara låg och vilade sig, troligen nöjd från ett tidigare skrovmål.Otroligt nöjda efter att sett pumorna gick vi vidare tillbaka och där gick en Tapir lugnt och åt i skogen. Vi såg en till lite senare vid Sirena stationen, men här kommer bild på den också! :)Insekter finns det såklart gott om, massor av myrstigar och små gröna löv som vandrar där såg vi.Och en ENORM gräshoppa!Som avslutning hittade guiden till slut en sengångare högt uppe i ett träd, den var så svår att se med blotta ögat att det tog oss flera minuter trots att guiden pekat ut den och visat den i kikare!Stränderna runt om parken som vi såg från båten var helt underbara, men det finns gott om haj och ibland några krokodiler runt kusten så man vill inte bada här, trots att det lockar rätt bra!1 kommentar:

  1. WOW vilka djur ni fått se på så nära håll!! kramkram, hoppas vi hörs nästa vecka/ sofie

    SvaraRadera