onsdag 20 mars 2013

Jacó – Tortuguero – Puerto Viejo


Sista veckan i Costa Rica blev fylld av resor. Vi började med att åka från Bahia Drake till Jacó. Där stannade vi en natt och fick njuta av en underbar solnedgång. Den fick vi ta tillvara på eftersom vi inte kommer få se några solnedgångar över vattnet på den Karibiska sidan (östkusten).


På morgonen åkte vi mot San José. Detta börjar bli en vanlig syn!


I San José tog vi oss till den Karibiska busstationen. De har inte alla bussar på samma ställe (hade varit bekvämt) så de delar upp utifrån destination. Vi hade inte väldigt gott om tid på väg till bussen då den låg en bra bit utanför centrum, men vi hade hunnit med att äta en kulinarisk måltid bestående av en burgare med schnitzel (!?) och pommes. Att det var schnitzel visste vi inte förrän vi fick ut den på bordet... Tyvärr inga bildbevis på den!

Vi kom till terminalen och siktade på bussen mot Limón, men fick veta att man absolut inte ska ta den bussen om man vill ta sig till Tortuguero. Så med åtta minuter tillgodo köpte vi biljett till Cariari. Bussen hade A/C och Batman på TV (men vi fick sitta på golvet och Batman pratade såklart spanska)! På väg dit var det regnigt och fortsatte regna när vi kom fram. Fick veta av några andra backpackers att det skulle finnas en buss (det enda vi visste var att det skulle gå en båt och vi antog att det var från Cariari, men allt löser sig ju efterhand...) till där båten skulle avgå, efter några minuter kunde vi åka vidare. Framme i Pavona gick båten nästan direkt.


Båten gick verkligen mitt inne i djungeln. Såg till och med några apor på vägen (och självklart fåglar som lättare fastnar på bild)!


Framme i Tortuguero!


Främsta anledningen att vi åkte just till Tortuguero var för att träffa våra vänner från Tyskland! Vi träffades tidigare under resan i Puerto Escondido och de åkte till Costa Rica ungefär samtidigt som oss. Vi tog oss till hostelet de berättat om och vi träffades nästan direkt (grannrummet)! Extra roligt eftersom vi inte sagt att vi verkligen skulle komma dit (eller när).

So nice to meet you again (and for the first time) guys!


Vi möttes också av en vanlig syn i Tortuguero, krabbor! Denna är som tagen direkt från Prodigys skiva, vad den nu heter... (kommentera gärna ett svar :) )


Det är verkligen en Karibisk by, med mycket färger och målningar. "Rymdkatten" är det dock en turist (Holländare enligt uppgift från våra vänner) som målat...


Det var tyvärr inte så soligt, tydligen väldigt ovanligt eftersom det ska vara torrperiod. Men torrperioden märkte vi inte mycket av och det blåste väldigt mycket! Det var starkt rekommenderat att inte simma i havet och vi hörde talas om att det var flera turister som omkommit av strömmarna nyligen. Vädret var ju inte särskilt lockande så det gjorde inte så mycket att man inte kunde bada. På den här stranden brukar däremot havsköldpaddor komma upp för att lägga sina ägg. Tyvärr börjar den perioden inte förrän i april, så vi var lite för tidiga.


Vi gjorde däremot en liten "hike" i den intilliggande nationalparken. Där var det strängt förbjudet att gå in om man inte hade gummistövlar, så vi hyrde ett par (finns ju en hel del spännande och giftiga djur att bli biten av...) innan vi gick in. Observera storleken på bladet (storlek 37 på stövlarna..)!


Vi såg flera vackra fjärilar!


Innan vi såg dem, hörde vi också vrålapor. Här är några på ganska nära håll! De sista bilderna bevisar att vi lyckades ta oss hela kustvägen genom nationalparken (cirka 3 km lång...)


Efter några dagar var det dags att lämnaTortuguero, här märks det att det regnat en del! Vi kunde inte ens gå med våra flip-flops (thongs för våra Australienska läsare) på.


Vi tog en båt direkt till Moin, hamnen i Limón. Limón som förövrigt skeppar de flesta bananer och självklart ananaser till Europa. På väg till Moin åkte vi förbi krokodiler! En av dem var verkligen enorm. Tydligen brukar de hänga där, så båtföraren var inte så förvånad (eller imponerad som oss turister) :)


Framme i Moin tog vi en buss till Limón. Tog sällskap av ett gäng backpackers från Tyskland som också skulle söderut. Vi behövde knappt vänta innan vi var på bussen mot vårt mål, Puerto Viejo.

Det blev en hel del jämförelse av olika hostels och hotellrum innan vi äntligen hittade ett mysigt, rent och prisvärt boende. Pluspoäng för hängmatta och egen altan! (Syns det att det är bättre väder?) 


En väldigt trevlig by, mysiga matställen och små butiker. Närheten till havet gör såklart väldigt mycket! 


Efter att inte ha kunnat bada på några dagar blev det äntligen lite sol och bad på Playa Negra, första stranden i Puerto Viejo. Namnet på stranden (svart strand) är ganska självklar när man tittar på vulkansanden! Självklart var även Hälge med.

Vi har hittat en ny favorit "blodsockersdippeliminator", Plátanos! Görs på (som namnet betyder) bananer och smakar faktiskt precis som lättsaltade chips, inte ens lite banansmak. Väldigt goda!


Sista dagen i Puerto Viejo hyrde vi varsin cykel (av en miljöaktivist som kämpade för regnskogen!) och tog oss utanför byn. På vägen såg vi vrålapor (blir lika imponerad varje gång, trots att de verkar finnas överallt!). Titta noga på den övre, högra bilden, ser ni stilen på apan till höger?

På vägen stannade vi på ett kakaoplantage där de tillverkade sin egna choklad. All choklad var ekologisk (!) och i princip 100% kakao. Väldigt gott och väldigt mättande!

Målet för dagen blev Playa Uva. En väldigt lugn strand som knappt hade några vågor alls vid stranden. 


Från Puerto Viejo åkte vi buss till San José och Alajuela. Den 14e mars åkte vi till San Francisco för en långhelg! Uppdatering kommer inom kort...
The pictures and videos of this blog are property of 2outofoffice.blogspot.com. They are not to be subject of distribution without authorization of its owners.

7 kommentarer:

 1. Har ni testat platanos med citronsmak!?? :) /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, dem har vi missat! Låter som att det kunde passa bra. Kanske vi kan hitta här på Maui också om vi har tur.
   Annars får det väl bli vid nästa centralamerika resa! ;)

   Radera
 2. Helt underbara bilder och vilken resa ni gör:). Kram A-L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vi har det helt underbart också!
   Igår kom vi fram till Maui efter några fantastiska dagar i San Francisco, inlägg på det kommer snart.
   Kramar!

   Radera
 3. Gott med lite regn för en gångs skull:)) kram sofie

  SvaraRadera
 4. The fat of the land heter albumet /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Tack för svaret :) Visst var det likt?

   Bild på album

   Radera