måndag 8 april 2013

Hawai'i - Maui

Vår resa till Hawai'i började med ett besök på ön Maui. En ö som är väldigt känd för sin perfekta surfing, både våg och vind. Tyvärr var inte förhållandena som det brukar vara vid den här tiden då alla professionella brukar vara på Maui och surfa. Men vi såg en av de mest kända platserna, Ho'okipa. Vi såg även en annan strand med trevliga vågor (andra från vänster)

På Ho'okipa fanns även en liten minneslund uppsatt. Det är inte alltid så säkert att surfa.., dock är det inte hajarna som är det farligaste (även om man kan tro det).


Vi såg en del surfare ändå! En av dagarna såg vi även några vindsurfare. Uppe till vänster syns även Hawai'i's blomma, den gula hibiskusen.


Vågorna är kraftfulla även om det inte "är som det brukar" enligt lokalbefolkningen. 


Från utsiktsplatsen från Ho'okipa såg vi även flera knölvalar! Vi var på samma plats flera gånger och varje gång vi var där såg vi någon knölvalsrygg, sidfena, utandning (moln med vatten), stjärtfena och ibland till och med några hopp! Riktigt häftigt att kunna se ifrån land.


En dag såg vi även havssköldpaddor! När vi tittade riktigt noga såg vi att de var överallt, även mitt bland surfarna.


På väg till östra sidan av ön finns en känd och mycket vacker väg, Hana highway. Själva vägen i sig var intressant, med många kurvor, broar och avsmalnade partier, men utsikten var fantastisk! 


Vi gjorde en avstickare från Hana highway ner mot havet, en väg som är känd för sin grönska. Dock var det första vi mötte en stor lastbil som just kapat ner massor av grenar vid elledningarna... Men de hade som tur var inte sågat ner allt vackert!


Havet visade sig på sin fina sida (som vanligt)!


Efter orten Hana åkte vi vidare på södra delen av ön. En helt annan miljö med bevis från vulkanen i närheten (och ja det är en gammal wunderbaum!).


Några annorlunda fåglar såg vi också, men de var ändå ganska vanliga på ön. 


Vi fick ett väldigt bra tips på snorkelplats från vår värd. Det var som att krypa ner i ett akvarium, man simmade verkligen med fiskarna. På bilden syns både blåsfisk (vitprickig), papegojfisk och kirurgfisk.


Området kring snorkelplatsen fanns en gammal lavaflod. När denna lavaflod egentligen skedde är alla forskare inte riktigt överens, men enligt skylten på plats var det år 1790.


Maui's högsta vulkan, Haleakala, är 10 000 fot (cirka 3000 meter). Det var möjligt att köra upp med bil hela vägen för att sedan kunna promenera mellan de olika kratrarna. Vi hade lite otur med vädret till en början (nedre bilden till vänster säger "var är kratern?") men det klarnade upp så vi började på en sträcka som kallas Sliding sands. 


Uppe på vulkanen såg vi den känsliga blomman Haleakala Silversword.


Här ser vi en av kratrarna i området. Det var långt ner!


Som ni ser blev vädret tyvärr inte bättre på vägen upp...


Kihei, på västkusten, gav oss både en vacker solnedgång och palmer! Det gäller att hålla utkik efter skylten till vänster på bilden så att man lyckas hitta ner till vattnet. Vi fick även en fin utsikt över Kihei och det västra berget när vi tog oss upp på vägen i berget ovanför. 


Vi upptäckte lite intressanta saker i affären:
- Gevalia som var importerat från Sverige (!!) 
-  "Angel hair" spaghetti

Roliga texter och skyltar:
- Please take this box to the nearest recycling center, don't just burn it
- Buckle up, it's the law. Plus att det finns en tilläggsskylt på vissa: Click it or ticket
- En väg som heter IKEA ! 

Sedan har vi även testat på det där med att ta med sig maten man inte orkar äta upp (typiskt amerikanskt?) och sist men inte minst, ätit pizzan Hawaii PÅ Hawai'i! 


Ibland (ganska ofta) så önskar man att man åkte på två hjul istället för fyra...


Maui är även känt för sina vattenfall, ett av vattenfallen kom vi riktigt nära, Twin falls. Som faktiskt, om man tittar noga, delar upp sig i två vattenfall. 


Vi såg även ett mindre vattenfall som också var väldigt vackert.


Den här fina skylten säger att vatten kan komma forsande när som helst...


Det fanns gott om färgglada blommor! Den röda blomman längst upp till vänster blommande bara över dagen, dagen efter skulle den vara utblommad. Så vi hade lite tur!


En av de största stränderna på Maui har det logiska namnet Big beach. Stranden fick namnet av hippies som ockuperade platsen under 60- och 70-talet. Idag är det en väldigt trevlig strand med mjuk sand som man ofta ser knölvalar och sköldpaddor ifrån! 


För att göra surfplatslistan komplett besökte vi självklart även Jaws. Dock var det inte mycket surf att tala om den dagen vi var där, men det var ändå en ganska bra utsikt!


För att få en riktigt bra solnedgång bör man självklart vara på västkusten. Här fick vi en vacker solnedgång över vattnet från orten Lahaina. 

Som ett fint uttryck säger om Maui: Det finns alltid en regnbåge någonstans!

The pictures and videos of this blog are property of 2outofoffice.blogspot.com. They are not to be subject of distribution without authorization of its owners.

1 kommentar:

  1. Underbart! ni tar mycket fina kort:) saknar er men det är helt ok;) kram SC

    SvaraRadera