lördag 20 april 2013

Hawai'i - Oahu

Efter vår vecka på Maui åkte vi till Oahu. Vi kollade upp om man kunde åka båt istället för att flyga, men det var inte möjligt eftersom man inte fick ta med sig mer än handbagage på båten (!) Även på Oahu möttes vi av Lei (blomsterhalsbanden) på ett lite annorlunda sätt. 

Första dagen provade vi en Hawaiiansk specialité, Laulau (Thanks Andres!). Fläsk- och fiskkött inlindat i teblad. Smakade intressant!

Det finns inte så många bussbolag på Oahu så bussen har därför ett väldigt passande namn: The bus.Även på denna ön blev det en del snorkling. Vid en av stränderna hittade vi en fantastisk undervattensmiljö med massor av fisk. En av de första dagarna avslutade vi, Lisa och Michael (som bodde i samma hus som oss) dagen på "Turtle beach". En liten, liten strand som främst lokalbefolkningen vet om, där många sköldpaddor brukar komma upp och lägga sina ägg. Vi hade självklart våra förhoppningar men trodde kanske inte seriöst att vi skulle få se någon just då. Vi njöt av solnedgången, tog några bilder och när vi var på väg tillbaka frågade jag om den stenen varit på stranden tidigare (det var skymning...). Det visade sig vara en meterlång (!) sköldpadda och vi såg inte bara en, utan fem stycken totalt!


Vi utforskade andra delar av ön genom att åka norrut via Highway 3. Ön är full av vackra berg och fantastiska vyer.På norra delen av ön fanns även ett såkallat "blow hole", som vid kraftiga vågor kan bilda en hög gejserliknande fontän. Dock var det inte mycket som hände just när vi var där...(det mesta som hände syns på bilden nederst, i mitten)Eftersom havet var extremt lugnt denna dag såg vi inte Banzai pipeline som det är känt, men trots detta var det några surfare där. Plus att vi faktiskt såg stranden!

Vi såg även den berömda ön utanför norra kusten, Chinaman's hat.En av kvällarna i huset bjöd Andres (en av de boende i huset) på Paella. Det blev en vegetarisk variant som var väldigt, väldigt god! (Thanks again Andres!)Vi firade påskafton med att ta en morgonsurf. Vågorna var kanske inte perfekta, men vi hade roligt (och hade en fantastisk utsikt från havet)! Vi bjöd på pannkakor (svenska) till brunch och självklart visade vi hur man firar påsk i Sverige; med äggpickning! Vi avslutade dagen med bubbelpool och godis och läsk av märken som vi anser är typiskt amerikanska.I huset hade en av katterna fått kattungar. Man kunde inte riktigt slita sig från dessa sötnosarna...Under eftermiddagen snorklade vi vid en annan strand som vi fått tips om. Vi såg några fiskar men även en av de söta duvorna som är mycket mindre än de duvor vi har hemma. Enligt historieböckerna blev USA inte involverade i andra världskriget förrän efter att Japan attackerat Pearl Harbor den 7e december, 1941. 

Till minne av attacken finns det idag en minneslund rakt ovanför den båt som inte gick att rädda och som finns kvar mestadels under ytan, USS Arizona. Över 1100 soldater följde med skeppet ner och sedan dess har flera av de som överlevde attacken valt att begravas med sina kamrater. 

Flaggstången som finns vid minneslunden är fäst i det som finns kvar av den ordinarie flaggstången på USS Arizona.   

Mer info om Pearl Harbor finns härSista dagen på Oahu utnyttjades maximalt med en vandring upp till norra delen av ön via en väg som tidigare varit järnväg. 

Idag kan man inte ta sig runt varken med bil eller tåg eftersom delar även vägen helt enkelt försvunnit ner i havet. Oahu's vyer slutar aldrig imponera plus att vi fick se albatrosser! Även en stormfågel, Shearwater (vet inte den svenska översättningen?), häckar här.På Kaena point fann vi lämningar från andra världskriget.Vi visste att det kunde finnas munksälar vid denna udde, om man har tur förstås. Det första vi möttes av när vi kom ut till stranden var just en munksäl! Den rörde sig inte så mycket (bilden uppe till höger och ja, den levde) och vi gick försiktigt vidare på stranden. När vi gick tillbaka kom det ännu en hoppades upp ur vattnet! 

Vi fick veta att de var just vid denna stranden för att få sina ungar, därför ville de röra sig så lite som möjligt. Det förklarar att den första låg väldigt, väldigt stilla.Vår promenad avslutades med ett besök i en grotta, som fanns precis vid vägen. Enligt sägnen bor det varelser här som är till hälften människa, till hälften haj. Detta är en av de heliga platserna för urinvånarna på Oahu.


The pictures and videos of this blog are property of 2outofoffice.blogspot.com. They are not to be subject of distribution without authorization of its owners.


4 kommentarer:

 1. Hej på er, era gottegrisar:) E hos Karin, sitter o njuter av era bilder, önskar vi var hos er!!!!!! Pappa o Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni är välkomna, vi har ju en extra säng i bussen :) Idag har vi haft en fantastisk dag på stranden, så det känns som vi är i Australien nu! Kramar från oss

   Radera
 2. What a nice blog, we will never forget the wonderful week with you! Show up in Vancouver whenever you want, you are always welcome!
  Lisa & Michael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks mate! ;) We had a really great time too! Vancouver is on our "bucket list" now so don't be surprised when we are standing at your doorstep :) You are so welcome to Gothenburg (Göteborg) once you're back in Europe (or even before).

   By the way, it doesn't seem to work on airbnb, can you please send a request again so we can give you the reference?

   Have a good one!

   Radera