torsdag 6 juni 2013

Cairns - Darwin

Under vår första dag i Cairns promenerade vi runt för att både boka vår PADI Open Water kurs och genomföra en hälsoundersökning hos en läkare för dykning (som är obligatoriskt i hela Australien och måste vara högst 90 dagar gammal). När vi gick runt tittade jag in i ett skyltfönster och såg; ostbågar från OLW! Inte varje dag man har sett det sedan januari... Det visade sig vara ett svenskt café som drivs av en svenska. Så lunchen blev självklar, köttbullemacka med rödbetssallad!  


Eftersom det även här lever både det ena och det andra i havet som människan inte är så glad i att träffa, så finns det en uppbyggd strand med saltvattenpool (med fiskarna som skulpturer) och en strandesplanad att promenera på.  


Målet med resan till Cairns var att få komma ut på Stora barriärrevet för att dyka. För att uppnå det målet måste man ju först och främst gå en dykkurs, i vårt fall blev det PADI Open Water som är det första steget på utbildningsstegen hos PADI. Det var två roliga dagar i både klassrum för att läsa teori och lite praktiskt med dykning i pool. Man ska klara av några övningar för att bli godkänd och några exempel på detta är att klara av att ta ur och sätta tillbaka regulatorn, ta av sig masken och tömma den (under vatten förstås) samt dela med sig av luft till sin dykkamrat.  


Efter två dagar teori och pooldykning åkte vi ut med båt till det yttre revet för att verkligen dyka i öppet vatten och på fantastiska platser i det Stora barriärrevet!


På båten bodde vi två nätter och hann med totalt 9 dyk, inklusive ett nattdyk.
De första 4 ingick i kursen och resten är så kallade "fun-dive", där vi själva fick utforska de närliggande reven efter en kort briefing före varje dyk för att veta ungefär vilken riktning man skall ta sig ut och tillbaka till båten igen.Vi hade även ett tillfälle att snorkla lite på några grundare rev, där vi kunde ta lite bilder.

När vi skulle hoppa i vid snorklingen så tappade en av våra dykare sin mask som försvann ner på bottnen, men vår instruktör kunde efter en stund hämta den igen från ca 8 meters djup.

Den 18e maj 2013 blev dagen en ny värld öppnade sig för oss, världen under ytan som plötsligt känns mer intressant än ovan!Efter några intensiva dagar på revet blev det dags för nästa äventyr, redan dagen efter vi kommit tillbaka till Cairns. Vi bokade en tur med övernattning till The Daintree, ett område norr om Cairns där två världsarv möter varandra, nämligen regnskogen Daintree och Det stora barriärrevet. 


På vägen till Daintree måste man passera Daintree river och i vår tur ingick en liten tur på floden för att se några av krokodilerna som bor där och (om man har tur) några vattenormar.

Den stora krokodilen här nedan kallas Scarface, han är störst i området (ca 4.5 meter lång) och kan därför ligga med huvudet upp i sandbanken. Han har ingen annan krokodil att vara rädd för helt enkelt.

Tack vare sin storlek får han flest tjejer, den nedersta bilden är på Dusty, en av hans tre flickvänner. Hon är inte liten heller, ungefär 3 meter lång och alltså klassad som en fara för människoliv, vilket de blir då de passerar 2 meters gränsen.


Turen stannade till vid en av många uppbyggda promenader som finns i regnskogen, där guiden visade några av arterna som finns i området och vi hittade en jättegul larv på ett av räckena.


Väl framme vid vårt boende fick vi resten av tiden för oss själva, så vi gick direkt ner mot stranden och tog en promenad mot en utsiktplats någon kilometer bort. Självklart bör man inte bada här heller, eftersom maneter och krokodiler kan simma runt i närheten, men för de som ändå badar och ÄNDÅ bränner sig på maneterna så finns flaskor med vinäger utplacerade överallt. Det gör tydligen ingenting alls mot smärtan, men det hindrar kvarvarande brännceller, på en eventuell tentakel på huden, från att bränna dig mer.

Det stora lövet Markus står framför nere till vänster känns precis som en plastblomma konstigt nog, och kan växa till mer än 2 meter i diameter uppe ibland trädtopparna. Den finns bara i Daintree och kan känna av förändringar i vädret så som en kommande cyklon.


Promenaden utmed stranden till utsiktsplatsen var väldigt fin. Väl på utsikten så såg vi flera kilometer norrut, som vi kommit ifrån, trots regnvädret som kom över oss.


När vi gick tillbaka till vårt boende så träffade vi på Joel, som vi gått dykkursen med i Cairns. Vi visste om att vi skulle till samma områden denna dagen, man han visste inte var han skulle bo, tydligen på samma ställe som oss! =)

Vi tog en promenad tillsammans med Joel och Tracey (som Joel träffat på den turen han bokat till Daintree) på morgonen innan vi åkte tillbaka till Cairns igen. Några kilometer ifrån boendet fanns det ett badvänligt vattenhål som visade sig vara rätt svårt att hitta, mest eftersom stigen från vägen in dit var överväxt och träd hade fallit huller om buller så man hade ingen aning om att man var på rätt plats. Vi kom fram till sist och det var riktigt skönt att ta ett dopp efter den varma promenaden i middagsvärmen!


Vi hann med nöp och näppe tillbaka i tid (eftersom vi fick lift av två snälla tyskar) till att vår buss skulle hämta upp oss igen, då åkte vi tillbaka mot Cairns och stannade till vid Mossman Gorge, Australiens mest fotograferade plats sägs det, jag tror nog att operahuset vinner den tävlingen... 

Där lyssnade vi till en av ursprungsbefolkningen i just den regionen som beskrev några av deras verktyg och lite enkelt om deras kultur. I princip alla deras verktyg eller vapen används också som musikinstrument, huvudsakligen som slagverk.


Strax före Cairns stannade vi till med bussen på en lookout igen (som sagt, de finns överallt!), denna gången med utsikt över en flodmynning, riktigt vackert med bergen runtomkring som tyvärr inte syns så väl på bilderna.


*POFF*
Så var vi i Darwin!

Med bara några dagar på schemat så strök vi Kakadu nationalpark, där man minst skulle behöva en vecka för att se och njuta av allt som finns där att se. Därför valde vi istället den mindre och mer åtkomliga parken, Litchfield.


Nästan längst in i parken ligger Wangi falls, ett stort dubbelvattenfall som är mycket populärt att åka och bada i, eftersom vi var där en veckodag var parken inte överfull vilket vi såklart blev glada för.På väg vidare i parken så såg Erica den här lilla fågeln i ett träd bredvid stigen vi gick på. Det är en blåvingad Kookaburra, inte särskilt ovanlig i området, men väldigt vacker att se med sina blåa vingar och sin stora näbb.


I parken finns många fler vattenfall att se, Tolmer falls som syns här är riktigt spektakulärt med den höga fria höjden och smala vattenflödet ner i en grottlik miljö. För länge sedan kunde man gå ner till sjön nedanför, men idag så är det bo för så många fladdermöss som måste få vara ifred att det inte längre är tillåtet.


I parken finns flera områden med ENORMA termitbon av flera typer. De mest karakteristiska är de magnetiska- och katedralstackarna som syns här på bild.

De magnetiska stackarna byggs alltid i linje med norr-söder för att alltid ha skugga och svalka i stacken, inte särskilt höga men märkliga till sin form.

Katedralstackarna byggs mer på höjden och med många utstickande sektioner, troligtvis för att på så sätt kunna ge skugga åt olika delar under dagen.


De flesta tänker väl sig att kängurur finns precis överallt i Australien, det är inte riktigt sant trots att alla Aussies säger att de finns överallt utmed vägarna. En morgon när Markus gick upp lite tidigare såg han en i en kohage precis intill där vi bodde och fick några bra bilder. Vad detta är för en typ är jag osäker på, antagligen är den en röd känguru eller någon typ av Wallaroo, de gråa är åtminstone uteslutna då de bara lever på öst-, väst- och sydkusten.


Vattenfallen i Litchfield är huvudattraktionen och vattnet i dem alla är väldigt rent och skönt att bada i, så vi provade så många vi hann med på våra dagar i parken.


Rätt var det var så stötte i ihop med denna lilla wallabyn, en short-eared rock wallaby. Han satt där och åt bredvid en stig och lät oss titta och ta bilder. Han hoppade så nära som en meter ifrån oss och vi lyckades få några riktigt bra bilder på honom, är han inte något av det sötaste ni någonsin sett?


Vid Buley's rockholes byggde vattenfallet upp en mängd pooler och i vattnet som rinner mellan poolerna kunde man få sig en naturlig vattenmassage på axlarna, riktigt skönt i det varma vattnet!


Här stannade vi till solnedgången och bara tog det lugnt.


Skyltningen från parken är ju simpel, åt vänster kommer du antagligen ingenstans, men höger till Batchelor, där vi bodde våra dagar i parken.

Sista kvällen i Darwin gick vi på bio och tog någon mer öl från James Squire, som kom att bli den bästa ölen som är någorlunda lätt att hitta i Australien.

Erica provade en Pauls Iced Coffee, i tron om att det var just en iskaffe. Det smakade bara mjölk så vi läste innehållsförteckningen, 0.5% kaffe...


Havsnivån skiljer sig drastiskt mellan ebb och flod i Darwin, 8 meter stod det på en skylt! Jämför bilden här uppe till vänster med den till höger på mitten, det är samma plats fast med en fantastisk solnedgång.


Även i Darwin, som i Cairns, så har man löst problemet med att man inte kan bada i havet genom att bygga en saltvattenspool för allmänheten. Vår sista dag tillbringade vi där med bad och bok, efter ett tag fick vi live musik av en lokal trubadur som spelade en bit bort, mycket trevligt!

I poolen håller livräddningssällskapet till och lär upp barnen att använda de surfingbrädor som finns utplacerade på stränder för nödsituationer. Det är stora brädor som såklart flyter bra, men enklare att använda fort än att dra ut en båt och paddla för att rädda någon i nöd.

The pictures and videos of this blog are property of 2outofoffice.blogspot.com. They are not to be subject of distribution without authorization of its owners.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar