fredag 26 april 2013

Australien: Melbourne till Sydney

Efter en 11 timmar lång resa från Honolulu kom vi fram till Melbourne. Vi hade inte bokat ett hotell utan använt oss av hemsidan airbnb, där man kan hyra rum från privatpersoner världen över. Eftersom vi bokat sent, plus att vi åkt över datumgränsen, hade vi inte fått bekräftat att vi fick lov att hyra rummet. Så det första vi gjorde var att hitta ett wifi för att kontrollera bokningen och se hur vi skulle hitta dit... Inte det allra enklaste, men efter en ”Skybus” från flygplatsen, tåg till en hållplats (mitt ute i ingenstans?) och spårvagn (kändes som hemma!) utan hållplatsskyltar (mindre praktiskt när man inte har en aning om var man är) till huset där vi skulle bo. De var väldigt trevliga och vi fick veta att det var betydligt enklare att ta sig in till centrum än att ta sig till och från flygplatsen med kollektivtrafiken.

Den stora planeringen började från dag ett... Vad vill vi göra (hur stort är egentligen Australien?!) och hur mycket tid vi har på oss, organiseringsmänniskorna i oss kom fram!


Första kvällen hittade vi lokala ölbryggeriet i Melbourne, James Squire, där vi hade en liten ölprovning. Varje år har Melbourne komedifestival i en hel månad (!) och vi lyckades pricka in precis rätt datum att vara här. Kvällen avslutades därför med stand up! Valet av komiker (Asher Treleaven) avgjordes på grund av att han gick runt själv och bjöd in folk till hans show, plus att han bjöd på popcorn! Han kunde till och med höra att vi kom från Skandinavien, roligt när man annars är van vid att blandas ihop med Schweiz...(mest för namnet på Sverige, inte dialekten)


Till minne av de personer som varit med i de två världskrigen har Melbourne byggt en stor pyramidliknande byggnad vid namn 'The Shrine of Remembrance'.


Även poliser hedrades i en annan del av staden.


En av de mest kända platserna i Melbourne är 'Federation Square'. Ett torg precis vid vattnet med fantasifulla byggnader. Här fanns även ett turistinformationscenter och ett museum. Byggnaderna på torget syns även till höger på förra bilden.


Planeringen fortsatte på puben när vi köpt vår första guidebok! Under dagen passade vi även på att åka gratis spårvagn runt centrum, City Circle, som faktiskt verkar användas även av de boende och inte bara turisterna!

Australiens 2 dollar mynt ser nästan exakt likadant ut som vår 10 krona! Märkligt nog är 2 dollar myntet mindre än 1 dollar myntet, trots att de har samma färg.


Melbourne är även känt för sina smala bakgator och mysiga caféer. Här hittade vi en annan typ av gata.


För att ta oss vidare mot Sydney bestämde vi oss för att hyra en bil. Väldigt spännande att sitta på fel sida i bilen och inte minst KÖRA på fel sida vägen!


Bara några dagar innan vi kom dit hade det varit en stor surftävling på Bells beach. Men samtidigt så var det bra att det inte var när vi var där med tanke på vågorna!

På bilderna uppe till vänster syns även Point Danger, som är på samma kust som Bells beach och tillhör 'Great ocean road' sydväst om Melbourne.


Jag blev fascinerad av att de faktiskt hade ”riktiga” tändstickor (säkerhetständstickor) på ett av våra boende. När jag vände på asken och såg var de var producerade...


Vid Kenneth river blev vi koalor för en stund. Så typisk turistbild att vi bara inte kunde låta bli!


Vi hade turen att se de underbart söta djuren! Vi har hört att de kan vara väldigt aggressiva men det visade inte dessa koalor, de bara satt och kramade sitt träd. Om de inte kliade sig förstås!På en annan väg såg vi att de hade lite andra speciella djur (skylten), men vi såg även kossor på vägen (!) och ännu fler koalor, lite större än de förra.


Vi såg även lite olika papegojor.


När vi fortsatte på 'Great ocean road' kom vi förbi en liten regnskogspromenad som kallas 'Maits rest'.


På en av de sydligare spetsarna av delstaten Victoria såg vi denna fyr.


Huvudattraktionen på 'Great ocean road' är 'de tolv apostlarna' där man även kan se 'Loch Ard Gorge'. Platsen är döpt efter skeppet 'Loch Ard' som kapsejsade här utanför år 1878 med endast två överlevande. Historien säger att det var kaptenens son som överlevde, som även lyckades rädda en en ung kvinna från vattnet . Dessa överlevde eftersom de tog skydd i en närliggande grotta innan de hämtade hjälp.


Efter en natt i Geelong, strax söder om Melbourne, åkte vi vidare österut mot Sydney. För att spara lite tid tog vi färjan mellan Geelong och Queenscliff. Vår plan var att få se dvärgpingvinerna på sydkusten men eftersom de endast är på stranden vid skymning hann vi tyvärr inte med det. Det är långt mellan Melbourne och Sydney när man ska hinna med det på en vecka!

Det blev istället ett besök på en vingård, Red Hill Estate, som hade väldigt trevlig personal och goda viner.Vi har sett och hört många spännande fåglar. Fåglar till höger och vänster i bilden nedan gav ifrån sig ett ljud som påminde om ett billarm. Medan den nedre fågeln påminde mycket om våra sädessärlor men betydligt mindre.


På vår resa norrut stannade vi till i orten Merimbula. En av de få orter vi kom till innan solen hade gått ner. Vi gick strandpromenaden där de även satt upp olika träninsstationer, som vi självklart testade!

Äntligen fick vi se ”Hitta Nemo”-versionen av pelikaner (mycket större och mer vita än de i Mexiko) plus att vi även fick se galahs (fåglarna som är rosa på magen).


I orten Moe hittade vi några trevliga skyltar, både Walhalla och MIN skylt med både namn och rätt ålder! Observera även den fina U-svängstrafiklyset.

Tips! Vill du starta en pub så verkar det inte finnas något Moe's i Moe, fritt fram alltså!


I Booderee nationalpark, strax söder om Sydney, besökte vi det gamla fyrtornet på Cape St George. Ett fyrtorn som idag har rivits för att det från början byggdes på fel plats (!) och skapade mer förvirring när fyren som byggdes på rätt plats blev klar.


Huvudmålet med besöket i parken var Steamers beach. En strand som krävde en två kilometer lång promenad inklusive några trappor, inget avancerat och absolut värt det när det visade sig att vi var helt ensamma på hela stranden! En helt fantastisk strand som kändes i princip orörd.


Sanden på Steamers beach är helt olik den sand som finns på övriga stränder i parken. Det sägs att sanden kan kommit dit med en tsunami för längesedan.Här syns det hur stor stranden faktiskt var, uppe till höger syns jag inom den lila ringen och nere till höger syns Markus i den blåa ringen.


På väg tillbaka från stranden började det bli skymning och då kan man, om man har tur, se kängurus eller wallabies! På bilden syns wallabies, skillnaden ser man på storleken och färgen. Den som äter var dock inte lika rädd som den första vi såg, med största sannolikhet har den vant sig vid människorna vid stranden den levde.


Uppe till vänster syns ett kärr från nationalparken. Visst hade det kunnat vara taget i Sverige?

Fåglarna på bilden heter 'rainbow lorakeet', de är ganska vanliga, men ändå väldigt vackra!


Vid stranden Green Patch såg vi hur sanden brukar se ut i området, i princip helt vit och väldigt finkornig.


Vi besökte även 'Hyams beach', som enligt Guiness rekordbok har världens vitaste sand.

The pictures and videos of this blog are property of 2outofoffice.blogspot.com. They are not to be subject of distribution without authorization of its owners.

4 kommentarer:

 1. Gulliga koalor... de är antagligen aggressiva för att alla försöker krama dem hela tiden, det hade jag gjort i alla fall!

  Markus, ditt hår är alldeles solblekt ser det ut som, passar dig bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är verkligen jättesöta och lugna, på dagen i alla fall. Googla om vad de gör på natten...
   Man vill ju bara gosa med dem när man ser dem, tills man ser deras klor, de är faktiskt ganska respektingivande!

   Tack! Det har blivit väldigt ljust i saltet och solen.

   Radera
 2. De tolv aporna va dem jag menade när vi pratade sist, "london brige" fanns den kvar? stor kram sc

  SvaraRadera
  Svar
  1. De tolv apostlarna ja, vi såg ju faktiskt inte ens riktigt dem, vi åkte bara till Loch Ard Gorge, såg en del där runt omkring och behövde köra sen för att komma nån vart. Vi fick ju lite perspektiv på hur lång tid det faktiskt tar att köra här!! Så tyvärr vet vi inget om London Bridge, men jag tror att vi hörde från någon guide-nisse i närheten att det var någon del som hade försvunnit, men det var nog från 13 till 12.
   Kramar!!!

   Radera