fredag 3 maj 2013

Sydney

Efter en spännande lämning av hyrbilen vid flygplatsen i Sydney lyckades vi hitta rätt buss som tog oss till vårt hotell (eller i alla fall förhållandevis nära). Australienare är ett väldigt trevligt folk, de lever upp till sitt rykte!

Det var gångavstånd till centrum och en av de närmsta parkerna som vi besökte heter Tumbalong Park. Många fontäner, kinesisk trädgård och intressant fåglar. Som exempelvis australisk ibis (Australian white ibis) som är en cirka halvmeter stor fågel (på höjden) med cirka 30 cm lång, böjd, näbb.


Vid parken fanns även ett köpcenter med världens största IMAX biograf. Den måste man ju testa! Vi såg Tom Cruise's nya, Oblivion. Dock utan 3D men det var imponerande ändå!


Parken övergick sedan till en hamn, Darling Harbour. Kantad av restauranger, caféer och barer, även monorailen har en hållplats här. 


Eftersom Australien är som bland annat England och kör på vänster sida (eller som en av biluthyrarna skrivit på sin hemsida: "Som de flesta övriga länder i världen...") är de i alla fall hyggliga i vissa fall och varnar för trafik från höger..

Sedan blev jag så förvånad att de faktiskt dricker cider här och inte vilken cider som helst, utan svensk cider, att jag var tvungen att ta ett kort. Kanske inte direkt hållbart att skicka över hela jordklotet? Rekorderlig, Herrljunga och Kopparbergs har synts på hyllorna...


Eftersom Sydney är en så promenadvänlig stad hinner man titta på och se väldigt mycket. Vi besökte till exempel Hyde Park med sina krigsmonument och St Mary's katedral. Såg fler spännande fåglar, bland annat några som ser ut som små falkar och som tydligen heter 'Noisy Miner', 'Larmhonungsstare' på svenska.


Ett besök i Sydney utan att se operahuset är ju nästan som att inte besöka Sydney! När man först såg det berömda huset, då förstod man att man verkligen var i Sydney. Äntligen! Vi besökte Sydney's botaniska trädgård. En väldigt trevlig skylt välkomnade oss! 


En liten oas mitt i stan. Man förstår verkligen varför många Sydneybor tar sig hit!


Fick tips om en trevlig bar av vår vän Lani, som vi träffade under surfveckorna i Mexiko. Det var dock inte så lätt att hitta dit! Som ni ser uppe till vänster är det själva ingången till baren, fick fråga oss fram om vägen när vi insåg att vi inte ville gå samma gata upp och ner fler gånger och letade efter ett gatunummer som inte verkade existera!
Thanks Lani, it was a lovely place!


Promenad genom stan (med fina gatunamn!) som avslutades med mat från Thailand (starkt men gott) och spännande glass. Glassen gjordes på plats och det fanns många intressanta kombinationer (som tydligen ändras från gång till gång). Vad sägs till exempel om vit choklad med parmesan (osten alltså!)? 


För att inte bryta vårt tema, promenad, blev även vår sista dag i Sydney en promenad dag. Trots allt vackert man såg (och bytet av skor!) ville inte mina fötter riktigt som jag ville...


När vi till sist kom på rätt väg (kartan stämde inte med verkligheten!) såg vi hur långt vi faktiskt var ifrån centrum.


Planen med promenaden var att komma till Bondi beach. Efter fyra timmars promenad (inklusive lunchstopp) och någon mil (?) senare kom vi äntligen fram till kusten! Bronte beach syns på bilden. Promenerade (!) kustpromenaden vidare norrut.  


Till sist såg vi även Bondi beach! Promenerade förbi saltvattenpoolerna (!) innan vi kom fram till stranden. En vacker strand om man bortser från allt folk (och de nitiska badvakterna). Men samtidigt är det bra med badvakter, som faktiskt har bäst koll på strömmarna för dagen. Så vi håller oss på de patrullerade stränderna med de gul och röda flaggorna!

Nära stranden fanns också en skatepark, häftigt att se hur mycket de kan åka (och vågar). Själv hade man nog bara landat med ansiktet först!


Sista kvällen avslutades på the Rocks, andra sidan av operahuset än vad vi tidigare varit, med ett stort åskväder ut över kusten. Markus var envis och lyckades med den perfekta bilden, med blixten bakom Sydney Opera House! Vi såg även Sydney Harbour Bridge på nära håll. En bro som man tydligen även kan klättra och om man inte vill betala de 1400 kronorna för att göra detta kan man i alla fall köra över bron (norrut) utan att betala vägtull. Man behöver heller inte fundera på att klättra upp utan guide en sen kväll eftersom det står vakter där (som vi såg!) dygnet runt. 

The pictures and videos of this blog are property of 2outofoffice.blogspot.com. They are not to be subject of distribution without authorization of its owners.

5 kommentarer:

 1. Underbart! Visst är den botaniska trädgården underbar, de flygande hundarna som hänger i varenda träd:) men att gå till bondi hade jag aldrig tänkt på att man kunde göra:)) puss å kram sc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Botaniska var verkligen helt fantastisk! Som sagt, en liten oas :) Vi missade dock de flygande hundarna, där i alla fall, har hunnit se dem flera gånger sedan dess :) Jag hoppar till lika mycket varje gång de "fladdrar" förbi och man inte är beredd på det..

   Haha, nej promenaden till Bondi kanske inte var riktigt att rekommendera. Men vi kom dit!

   P & K

   Radera
 2. Vi följer med spänning o avis.....Pappa o Karin

  SvaraRadera
 3. Ser fantastiskt fint ut där i Sidney. Fina kollage och bilder ni har ordnat till förresten, det ger en god stämning medan man läser "bildtexten". Kanske ska börja som resekorrar!? =)

  Kul med cidern, det hade jag inte väntat mig. Hur uttalade de det, Rhae-cord-erlieg som Mike Higgins i Hipp Hipp? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en vacker och trevlig stad, åk dit! =)

   Kul att du gillar det vi gör, det tar tid att skriva och välja bilder, men det är kul att publicera och få kommentarer, särskilt om att arbetet man lägger ner är väl utfört.

   JA!!! De uttalar det precis som Mike Higgins faktiskt, hur kul som helst!

   Det börjar tydligen bli väldigt populärt med cider här, speciellt äppelcider och inte bara i den engelska torra stilen, utan lite mer som en blandning av den och våra svenska söta cider. Ganska bra kompromisser faktiskt om man inte vill ta en öl (vilket man ju såklart vill för de kan brygga rätt grymma ales här!)

   Radera